شیراز یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان فارس است که در منطقهٔ کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوای معتدلی دارد. شیراز پس از شهرهای اصفهان ، تبریز و تهران جز شهرهای مهم ایران است . نام شیراز در کتاب‌ها و اسناد تاریخی، تحت نام‌های مختلفی نظیر «تیرازیس»، «شیرازیس» و «شیراز» به ثبت رسیده‌است. محل اولیهٔ این شهر در محل قلعهٔ ابونصر بوده‌است. شیراز در دوران بنی‌امیه به محل فعلی منتقل می‌شود و به بهای نابودی اصطخر ( پایتخت قدیمی فارس )رونق می‌گیرد. این شهر در دوران صفاریان، بوییان و زندیان پایتخت ایران بوده‌است. شیراز تاریخی، یکی از محبوب ترین شهرهای ایران نیز است، مخصوصا در ماه اردیبهشت که محل حضور گردشگران است. شیراز دارای  آثار تاریخی و مکان های گردشگری بسیاری است ، اما در این مطلب فقط جاذبه های خود شهر شیراز معرفی می شوند و جاذبه های شهرهای اطراف در مطلبی جداگانه مفصلا معرفی خواهد شد مثل تخت جمشید ، اگر بخواهیم جاذبه های شیراز را تیتر وار بگوییم عبارتند از :  باغ چهل تن شیراز ، باغ هفت تن – موزه سنگ شیراز ، خانه فروغ الملک (موزه هنر مشکین فام ) ، عمارت دیوانخانه ،باغ پرندگان شیراز ،مسجد جامع عتیق شیراز ، باغ جنت ، مدرسه خان ، باغ دلگشا ، مسجد و بازار و حمام وکیل شیراز ،سرای و مسجد مشیر ، عمارت کلاه فرنگی (موزه پارس ) ،  آرامگاه خواجوی کرمانی ، موزه مادام توسو شیراز ، خانه زینت الملوک ، باغ جهان نما ، مسجد نصیرالملک ، نارنجستان قوام ، ارگ کریمخان زند ، دروازه قرآن ، باغ عفیف آباد ، سعدیه ، حافظیه ، باغ ارم ، شاهچراغ

 


 

1. مکان های مذهبی شیراز

بقعه مير سيد احمد فرزند امام هفتم (س ) معروف به شاهچراغ :

جاهای دیدنی شیراز

سيد مير احمد بين سالهاي 210 تا 193 هجري قمري در زمان خلافت مامون براي ديدار برادرشان حضرت امام رضا ( ع) از راه فارس و شيراز عازم خراسان بود كه در شيراز او را شهيد كردند و در همين جا مدفون گرديد تا مدتها از مقبره اين امامزاده اطلاعي در دست نبود تا اينكه در طي حادثه اي در زمان امير مقرب الدين وزير اتابك ابوبكر جسد حضرت پيدا شد و با تشخيص صاحب جسد از روي نوشته انگشتري به دستور امير مقرب الدين بر روي آن بقعه و بارگاهي بر پا ساختند از اين زمان احياء و آباداني در اين بقعه صورت پذيرفت و بارها سرداران ، امرا و پادشاهان اين مكان را مورد احياء و مرمت قرار دادند . از جمله مرمت هاي اساسي توسط نادر شاه صورت گرفت .نادر پس از پيروزي در جنگ با افغان ها مقدار زيادي پول و نزديك به 3 كيلو زرناب را براي ساختمان قنديل در بالاي حرم هديه كرد اين قنديل تا سال 1239 هجري قمري در بقعه موجود بود و در آن سال به خاطر زلزله شديد و خرابي قسمتي از بقعه قنديل به مصرف تعميرات ضروري بقعه رسيد . در دوره قاجاريه نيز بقعه شاهچراغ بارها  مورد مرمت قرار گرفت . بناي فعلي بقعه شامل ايوان اصلي در مشرق ، حرم وسيع و شاه نشين هايي از چهار جانب و مسجدي در قسمت غرب حرم و اتاقها و مقبره هاي متعدد متصل به بقعه است . از ديدنيهاي بقعه شاه چراغ آئينه كاري ، نوشته هاي گچبري ، تزئينات و درهاي نقره و رواق و حرم و حرم وسيع اين بقعه مي باشد . مرقد مطهر حضرت در شاه نشين بين محوطه زير گنبد قرار دارد. اين شيوه ساخت بقعه و مرقد كه درست در وسط محوطه زير گنبد نباشد در ديگر زيارتگاههاي معروف شيراز نيز ديده مي شود .

آدرس : شيراز-خيابان لطفعلي خان زند- خيابان احمدي

 

مسجد وکیل شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

این مسجد  از شاهکارهای دوره زندیه به شمار می‌آید. مسجد وکیل به دستور کریم‌خان زند و در سال 1187هجري قمري ساخته شد. بنای مسجد با مساحتی در حدود 11000 متر مربع دربرگيرنده سردر مجلل، صحن، ایوان‌های شمالی و جنوبی، شبستان‌هاي جنوبی و شرقی، رواق‌های شرقی و غربی و حیاط کوچک کناری است. شبستان مسجد وکیل با کاشی‌کاری‌های زیبا، ستون‌های حجاری شده و منبر چهارده پله یکپارچه مرمرین آن از شاهکارهای دوران زندیه به شمار می‌رود. این منبر به نشانه چهارده معصوم، چهارده پله دارد و سنگ آن از مراغه به شیراز آورده شده است. تاق شمالی صحن مسجد وکیل به «تاق مرواريد» معروف است و 12 متر عرض و 20 متر طول دارد. بر بالای اين تاق، دو منازه زیبا و کاشی‌کاری شده قرار دارد.

آدرس : شيراز-خيابان طالقاني – شرق عمارت کلاه‌فرنگی و بین حمام و بازار وکیل

 

مسجد نصیرالملک شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

جاهای دیدنی شیراز

 

يكي از زیباترین مسجدهاي تاریخی دوران قاجار شیراز است . این مسجد در فاصله سال‌های 1293 تا 1305 هجري قمري به دستور حسن علی نصیرالملک و به معماری میرزا محمد حسن معمار و کاشی‌پزی استاد محمدرضا از بزرگان دوران قاجار ساخته شده است. اين مسجد دارای صحني وسیع، دو ایوان شمالی و جنوبی، دو شبستان شرقی و غربی و سردر ورودی زیبايي است. شبستان غربی مسجد، دارای هفت در چوبی بزرگ مزین به شیشه‌های رنگی و 12 ستون سنگی یکپارچه با شیارهای مارپیچ در دو ردیف شش‌تایی به نیت دوازده امام است. سقف شبستان نیز با نقش‌های گل و بوته، خطوط اسلیمی و آیات قرآنی به خط ثلث عالی تزیین شده است.

آدرس : شيراز-خيابان لطفعليخان زند- محله گود عربان

 

مسجد جامع عتیق شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

کهن‌ترین مسجد شیراز است که به آن مسجد جمعه ، مسجد آدینه و مسجد جامع نیز می‌گویند. این مسجد در شرق حرم شاهچراغ(س) قرار دارد. مسجد جامع عتیق در دوره 200 ساله سلطنت عمرو لیث صفاری در سال 281 هجري قمري ساخته شده است. ساختمان مسجد که نخستين هسته تاریخی شهر شیراز است، دربرگيرنده بنای مرتفعي است که دارای چندین حجره و شبستان مي باشد. در میان ضلع شمالی این مسجد، تاق‌نمای بلندی قرار دارد که آن را «تاق مروارید» می‌نامند. این مسجد دارای 6 در ورودی و خروجی است. در ورودی ضلع شمالی به «دروازه امام» معروف است و کتیبه بالای آن در دوران صفوی در سال 1031 هجري قمري به خط علی جوهری نگاشته شده است..

آدرس : شيراز پشت ضلع شرقي شاه چراغ

 


 

2. جاذبه های تاریخی شیراز

 

دروازه قرآن شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

در دوران دیلمیان، در ميانه تنگ الله اکبر و در میان کوه های باباکوهی و چهل مقام، طاق مرتفعی به صورت دروازه ساخته شده بود که بنیانگذار آن را عضدالدوله دیلمی می‌دانند. بنای نخستين دروازه قرآن از سنگ و گچ بوده است. وي پس از ساختن دروازه، دستور داد تا قرآنی بزرگ معروف به قرآن «هفده من» بر بالای آن قرار دهند تا کاروان‌ها به سلامت از زیر آن گذشته و به راه خود ادامه دهند. از زمان قرار دادن قرآن، این دروازه به دروازه قرآن مشهور شد و تاکنون به این نام باقی مانده است. اين قرآن دو جلدی، مربوط به دوران تیموریان است و با خطوط ثلث و محقق منسوب به ابراهیم سلطان نوشته شده است. بنای كنوني دروازه قرآن در سال 1327 هجري قمري به كوشش یکی از بازرگانان نیکوکار شیرازی به نام «حسین ایگار» معروف به «اعتمادالتجار» دوباره ساخته شد. آرامگاه بانی این دروازه در قسمت شرقی آن قرار دارد.

آدرس : شيراز-ورودي شهر از سمت اصفهان-تنگ االله اكبر

 

آرامگاه سعدی :

جاهای دیدنی شیراز

مشرف‌الدين مصلح بن عبدالله شيرازي مشهور به «سعدی» در اوایل سده هفتم هجري قمري در شیراز به دنيا آمد. سعدی شیرازی، بزرگترین شاعری است که پس از فردوسی در آسمان ادب فارس درخشیده است و هنوز نيز می‌درخشد. وي در سال 690 هجري قمري در شيراز درگذشت.بر پايه مدارک موجود، آرامگاه سعدی در سده گذشته بارها تعمیر و بازسازی شده است. کریم‌خان زند در سال 1187 هجري قمري آن را از نو بنا كرد. وي بنايی آجري و دو طبقه بنا كرد که دو اتاق در دو سوي آن قرار داشت. مزار سعدی در اتاق شرقی در طبقه زیرین آن قرار داشت و دور آن نرده‌های چوبی و منبت‌کاری شده قرار گرفته بود. بعدها اتاق غربی مدفن «شوریده شيرازي» یکی از شاعران بنام سده سیزدهم هجري قمري در شیراز گردید. در بنای جدید، قبر سعدی در میان عمارتی هشت ضلعی با سقفی بلند و کاشی‌کاری شده قرار دارد. در داخل باغ و در محوطه‌اي پایین‌تر از سطح زمین، چشمه آب زلالی در جریان است. در ميانه این مکان، حوضچه‌ای قرار دارد که آن را حوض ماهی می‌نامند. بر پايه یک سنت قدیمی، مردم شیراز برای برآورده شدن حاجات خود در حوض ماهی سکه می‌اندازند.

آدرس : شيراز-چهار راه دلگشا-انتهاي بلوار بوستان

 

آرامگاه حافظ :

جاهای دیدنی شیراز

خواجه شمس‌الدین محمد ملقب به «لسان‌الغيب» و متخلص به «حافظ» از غزل‌سرایان بنام است كه در حدود سال 726 هجري قمري در شیراز به دنیا آمد.حافظ همه قرآن را از بر داشته و آن را با چهارده روايت مي‌خوانده؛ از اين رو وي متخلص به حافظ است. ديوان حافظ بيش از شش هزار بيت دارد كه دربرگيرنده قصيده، غزل، مثنوي، رباعي و قطعهمي باشد و از اين ميان، غزليات وي از همه مشهورترند. حافظ در زمان پادشاهان آل اینجو و آل مظفری زیسته و در اشعار خود به نیکی از آنان یاد کرده است. در مدت عمر 50 تا60 ساله وي، هفت پادشاه در فارس حکمفرمایی کردند. پس از وفات حافظ، در سال 856 هجري قمري، کالبد وی در گورستان مصلی به خاك سپرده شد که امروزه از آن قبرستان اثری نیست. محل دفن حافظ تنها یک قبر ساده مشخص بود. در دوره فرمانروايي میرزا ابوالقاسم گوركانی، شمس‌الدین محمد یغمایی وزیر فرمانروا، ساختمان گنبدي بر تربت حافظ بنا كرد و در جلوي آن حوض بزرگی قرار داشت که از آب رکن‌آباد پر می‌شد. بنای عظیم و با شکوه آرامگاه حافظ در سال 1188 هجري قمري در دوران کریم‌خان زند ساخته شد. این بنا، شامل ایوانی با چهار ستون ضخیم سنگی یکپارچه بود كه دو قسمت شمال و جنوب آن باز بود و دو اتاق کوچک در دو گوشه آن قرار داشت. آرامگاه در قسمت شمالی آن قرار مي‌گرفت و در بخش جنوبی این مکان باغی بزرگ نمايان بود. آرامگاه حافظ در دوران قاجاریه بارها بازسازی گردید. بنای امروزی اين آرامگاه به دستور علی اصغر حکمت، وزیر فرهنگ و علی ریاضی رئیس فرهنگ فارس با بهره‌گیری از عناصر معماری زندیه و یادمان‌های حافظ توسط «آندره گدار» معمار فرانسوی، طراحی شد و به اجرا درآمد. بنای اصلی به صورت سکویی با 8 ستون سنگی یکپارچه و سقف مزین به تزئینات کاشی‌کاری شده است و اشعار در محل مزار به گونه زیبایی توجه بینندگان را به خود جلب می‌کند. مزار خواجه حافظ در ميانه این بنا قرار دارد.

آدرس : شيراز-حدفاصل چهارراه ادبيات و حافظيه

 

آرامگاه خواجوی کرمانی :

جاهای دیدنی شیراز

محمود بن علی بن محمود از شاعران بنام سده هشتم هجري قمري است که لقبش «کمال‌الدین ابوالعطا» مي باشد و در شعر به «خواجو» تخلص مي‌كرده است. وي در سال 689 هجري قمري در کرمان متولد شد، سپس در جوانی دیار کرمان را ترک كرده و به شیراز آمد. بر بالای مزار خواجو، سنگ قبری قرار دارد که هیچ کتیبه‌ای بر روی آن نوشته نشده، مگر در بالای سنگ که آیه‌ای از قرآن به خط ثلث بر روی آن حجاری شده است. در بالای سر و پایین قبر، دو ستون سنگی کوچک قرار دارد. کمی بالاتر از قبر، سه غار وجود دارد.

آدرس : شيراز-همجوار دروازه قرآن

 

تکیه هفت تنان (موزه سنگ) :

جاهای دیدنی شیراز

تکيه هفت‌تنان يكي از بناهای دوران کریم‌خان زند است که در شمال آرامگاه حافظ و در دامنه کوه تخت ضرابی (کوه چهل مقام) جاي گرفته است. وجود مدفن هفت عارف گمنام، این مکان را به «هفت‌تنان» مشهور کرده است. عمارت هفت تنان به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم می‌شود. در بخش شمالی، عمارتی دو طبقه قرار دارد که در طبقه اول آن تالار مرتفعی با دو ستون سنگی یکپارچه بنا شده است. در تاقچه بالای این تالار، پنج برج مجلس با رنگ و روغن توسط آقا صادق، نقاش دوران زندیه ترسیم شده است. این نقاشی‌ها در بین سال‌های 1336 و 1337 خورشيدي توسط نقاش و هنرمند مشهور محمد باقر جهانمیری با همان طرح و نقش قدیمی بازسازي شد.هم اكنون تکیه هفت تنان به موزه سنگ اختصاص یافته است.

آدرس : شيراز-بلوار هفت تنان-دامنه كوه تخت ضرابي(چهل مقام)

 

ارگ کریم‌خان زند :

جاهای دیدنی شیراز

مهمترین و بزرگترین بنای دوران زندیه است که در سال 1180 هجري قمري به دستور کریم‌خان زند ساخته شده است. این ارگ، مرکز حکومتی کریم‌خان و خاندان زند و همچنين محل سکونت آنان بوده است. این ساختمان با زیر بنای 4000 متر مربع و در زمینی به گستردگي 12800متر مربع بنا شده است. دیوار‌های آجری این بنا، 12 متر ارتفاع دارند و در هر چهار گوشه ارگ، برجی به ارتفاع حدود 15 متر قرار دارد. بر سردر ارگ، صحنه نبرد کشته شدن دیو سفید به دست رستم به صورت کاشی‌کاری هفت رنگ نقش بسته است. این کاشی‌کاری در دوران قاجاریه به ارگ افزوده شده است.ارگ دارای شاه‌نشین شمالی (زمستان‌نشین)، شاه‌نشین جنوبی (تابستان‌نشین) و ساختمان غربی چهار فصل است. برخلاف نمای بیرونی، ساختمان داخلی ارگ از نمای زیباتری برخوردار است. داخل اتاق‌ها با نقش‌هاي اسلیمی، ترنج و گل و مرغ تزئین شده است.

آدرس : شيراز-حدفاصل خيابان طالقاني و ميدان شهرداري

 

حمام وکیل شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

حمام وکیل در دوره زندیه به‌دست کریم خان زند ساخته شد. این حمام در کانون شهر شیراز و نزدیک دیگر بناهای زمان زندیان، همچون بازار وکیل و مسجد وکیل جای دارد. از بخش‌های نگریستنیِ این حمام، بخشی به نام شاه‌نشین است که ویژه شاه بوده‌است.

آدرس : شيراز-خيابان طالقاني

 


 

3. جاذبه های تفریحی شیراز

 

باغ ارم :

جاهای دیدنی شیراز

جاهای دیدنی شیراز

 

يكي از مشهورترین باغ‌های شیراز است . پیشینه این باغ به دوران سلجوقی بازمی‌گردد و در تمام دوران آل اینجو پا برجا بوده است. این بنای ارزشمند را حاج محمد حسن، معمار برجسته دوران قاجار ساخت. این باغ در بين سال‌های 1345 تا1350 خورشيدي بازسازی شده و در سال 1359 خورشيدي به باغ گیاه‌شناسی تبديل گردید. برجسته‌ترین ویژگی این بنا، ایوان مرکزی دو طبقه آن است. در قسمت بالايي این بنا، هلالی وجود دارد که بر روی آن نقوش کاشی‌کاری شده شامل شخصیت‌های تاریخی، ادبی و اسطوره‌ای است که به گونه زیبایی به نمایش گذارده شده‌اند.

آدرس : شمال شيراز-ابتداي بلوار ارم

 

باغ عفیف‌آباد ( باغ گلشن شیراز ) :

جاهای دیدنی شیراز

یکی از قدیمی‌ترین و زیباترین باغ‌های شیراز است . باغ عفيف‌آباد در دوران صفویه يكي از باغ های آباد شیراز بوده است. در واپسین روزهای قاجاریه، این باغ به دست خواهرزاده بانی، «عفیفه خانم» همسر فرمان‌فرما رسيد و چون بهسازی‌های گسترده‌ای در آن پدید آورد، پس از آن باغ گلشن به باغ عفیف‌آباد شهره شد. این باغ از شاهکارهای معماری دوران زندیه و قاجاریه به شمار می‌آید. پس از انقلاب اسلامی این باغ به موزه نظامی تبدیل شد. که سلاح‌های عتیقه در این موزه نیز نگهداری میشود. اکنون از این عمارت به عنوان موزه نظامی ارتش و موزه عبرت استفاده می‌شود.

آدرس : شيراز- انتهاي خيابان عفيف آباد

 

باغ دلگشا شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

 نزدیک بودن این باغ به کوه قلعه بندر، باعث شده که برخی از پژوهشگران، پيشينه این باغ را به دوران كهن نسبت دهند. این باغ با گستردگي 5/7 هکتار از زیباترین گردشگاه‌هاي شیراز به شمار می‌رود. باغ دلگشا در دوران صفویه و نادرشاه افشار، آباد بوده است , کریم‌خان زند این باغ را بازسازی کرد و به جای درختان از بین رفته، دوباره درخت کاشت. شاهزاده رضا قلی میرزا حاکم فارس این باغ را از مالکش خریداری و پس از بهسازی، کاخی با شکوه در آن ساخت. وي نام این کاخ را «فین» یا «کلاه فرنگی» گذاشت. در سال 1348 خورشیدی شهرداری آن را خریداری كرد و هم اکنون به عنوان بوستانی عمومی مورد استفاده همگان می باشد.

آدرس : شيراز-چهار راه دلگشا- در نزدیکی آرامگاه سعدی و در غرب خیابان بوستان

 

باغ نظر یا عمارت كلاه فرنگي (موزه پارس) شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

یکی دیگر از شاهکارهای دوران زندیه می باشد که بین سال‌های 1179 تا 1193 هجري قمري ساخته شد. این مکان به نام‌های باغ موزه، باغ حکومتی، عمارت کلاه فرنگی و آرامگاه کریم‌خان زند نیز مشهور است. این عمارتِ هشت ضلعی در زمان کریم‌خان زند محل پذیرایی ميهمانان داخلی و خارجی و مرکز عمده تشریفات سیاسی مورد استفاده قرار می‌گرفته است.عمارت كلاه فرنگي باغ نظر دربرگيرنده یک تالار مرکزی و چهار شاه‌نشین جانبی است. حسین علی میرزا (پسر فتحعلی شاه قاجار) حاکم فارس این باغ را مقر حکومت خود قرار داد و در شمال غربی آن، عمارتي زیبا به نام «کاخ همایون» ساخت و قسمت‌هایی از آن را به نام عمارت «باغ خورشید و آیینه» نام‌گذاری کرد. هم اکنون از اين عمارت اثری نیست. اين مجموعه در سال 1315 خورشيدي به موزه پارس تبدیل شد.

آدرس : شيراز-ميدان شهرداري- روبروي ارگ كريمخان

 

باغ جهان‌ نما شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

يكي از باغ‌های قدیمی و تاریخی شیراز است كه با گستره حدود 40000 متر مربع است. این باغ از دوران آل مظفر و آل اینجو تا دوران صفویه سرسبز و آباد بوده است.اين باغ در سال 1185 هجري قمري به دستور کریم‌خان زند بازسازی شد. درون باغ، عمارتی هشت ضلعی همانند عمارت کلاه فرنگی باغ نظر ساخته شده و در چهار گوشه آن، چهار شاه‌نشین با اتاق‌های دو طبقه بنا شده است.این باغ در دوران قاجار، محلی برای پذیرایی از ميهمانان حکومتی بوده است.

آدرس : شيراز-خ حافظ (خ قديم قرآن) – ضلع شمالی چهار راه حافظیه و در ضلع شرقی خیابان حافظ

 

نارنجستان قوام ( باغ و ديوانخانه قوام  ) شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

ساخت نارنجستان قوام توسط علی محمدخان قوام‌الملک دوم در سال 1290 هجري قمري آغاز و در سال 1305 هجري قمري توسط فرزندش محمد رضا خان قوام‌الملک به پایان رسید. این باغ محل حکومت خاندان قوام‌الملک و همچنين براي تشکیل جلسات عمومی و نشست‌های بزرگان و اشراف در دوران قاجار مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این باغ به دلیل داشتن درختان نارنج فراوانش به «نارنجستان» معروف شده است. عمارت نارنجستان دربرگيرنده دو طبقه و یک طبقه زیرزمین است. ساختمان بیرونی نارنجستان به وسیله تونلی به اندرونی خانه زینت‌الملک متصل می‌شده است.اين مجموعه پس از انقلاب اسلامی بازسازی شد و هم اینک به عنوان موزه مورد بازدید گردشگران قرار می‌گیرد.

خانه زینت‌الملک شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

در ضلع غربی نارنجستان قوام، عمارت زیبایی قرار دارد که به خانه زینت‌الملک مشهور است. این خانه محل سکونت زینت‌الملک قوامی (دختر قوام‌الملک چهارم) بوده است. ورودی این بنا به شکل زیبایی مقرنس‌کاری شده است. با عبور از یک هشتی، وارد حیاط خانه می‌شویم که دارای حجاری‌های سنگی و مشبک‌کاری است. تالار اصلی این خانه در ضلع غربی آن قرار دارد که با نقاشی و آیینه‌کاری هنرمندان از دوران قاجار تزئین شده است

موزه گنجینه تاریخ فارس : که در زیرزمین خانه زینت الملک ایجاد شده است.

آدرس مجموعه : شيراز-خيابان لطفعليخان زند- درب شيخ

 سرای مشیر (سراي هنر يا سراي گلشن ) شیراز : 

جاهای دیدنی شیراز

سرای مشیر مربوط به دوران قاجار بوده و از ساخته‌های میرزا ابوالحسن‌خان مشیرالملک در سال 1288 هجري قمري است. سردر بلند این بنا با لوح مرمرین آراسته شده که تاریخ ساخت بانی و چگونگی وقف آن را توضیح داده است. این سرا داراي حیاط وسیعی است و در میان آن حوض سنگی زیبایی ساخته شده است. تالار هشت ضلعی این سرا از زیباترین بناهای مجموعه سرای مشیر است که در ضلع شمالی آن قرار گرفته و با گنبدی مزین به کاشی‌کاری و مقرنس‌کاری استوار گردیده است. این مکان محلی برای عرضه صنایع دستی و سنتی می باشد.

آدرس : شيراز-خيابان لطفعلي خان زند- ظلع جنوبي بازار وكيل

 

موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

ساختمان این موزه توسط دانشگاه شیراز ساخته شد . موزه شامل بخش‌های جانوری، گیاهی، زمین‌شناسی، موزه آناتومی، موزه تکنولوژی، مردم‌شناسی، موزه تمبر، سکه، مدال و اسکناس، موزه نجوم و ستاره‌شناسی، کارگاه تاکسی‌درمی، آکواریوم مارهای زنده، آکواریوم ماهی‌های آب شیرین و کتابخانه تخصصی می باشد.

آدرس : شيراز-بلوار مدرس-خيابان آزادگان

 

پارك قلعه بندر شیراز :

 
جاهای دیدنی شیراز
جاهای دیدنی شیراز

بر فراز كوه قلعه بندر در محله سعدی ، پارك جنگلی به مساحت 10 هكتار وجود دارد كه از آنجا منظره زیبای شیراز دیده می شود.

آدرس : شيراز-محله سعدي

بوستان ( پارک ) ولیعصر شیراز :

بوستان ولیعصر با وسعتی بیش از 85 هزار مترمربع، دومین بوستان بزرگ شهر شیراز است که قدمتی طولانی دارد. این بوستان در سال 1346 در قسمت شرقی شهر ساخته و در سال 1383 بازسازی شد. آب‌نماهای زیبا و راهروهای طولانی آن، مکان مناسبی برای شهروندان و گردشگران به وجود آورده است. شهر بازی واقع در آن مورد استفاده کودکان می باشد.

بوستان ( پارک ) آزادی شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

یکی از قدیمی‌ترین بوستان­ های شیراز، پارک یا بوستان آزادی می باشد که به عنوان بزرگترین مرکز تفریحی، دارای امکاناتی چون تالار اجتماعات، مجتمع فرهنگی مذهبی، نمازخانه، خانه فرهنگ، تالار نمایش، شهربازی، غرفه‌های خوراکی، لانه پرندگان، دریاچه مصنوعی و آب نماهای زیبا می باشد.

بوستان علوی شیراز :

این بوستان یکی از باغ‌های قدیمی شیراز با درختان سر به فلک کشیده کاج می باشد که در سال 1375 بازسازی و به صورت پارک درآمده است. این بوستان در بلوار میرزای شیرازی (تاچارا) قرار دارد و دارای آب‌نماهای زیبا می باشد. فضایی مصفا و آب روان دائمی در بوستان علوی موجب گردیده که مردم در آن اوقات خوشی را سپری کنند.

باغ جنت شیراز:

جاهای دیدنی شیراز

این باغ در شهرک کشن (از محله‌های جنوبی غرب شیراز) و در کنار بلوار امیرکبیر قرار گرفته است. این باغ از ساخته‌های میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک بوده و در زمان قاجاریه ساخته شده است. پیش از این عمارتی زیبا در آن قرار داشته که اکنون اثری از آن نیست. این باغ با داشتن فضای سبز بسیار و درختان سرو کهنسال به یکی از زیباترین و خوش آب و هواترین بوستان‌های شیراز تبدیل شده است.

پارک ( بوستان) خلدبرین شیراز :

بوستان خلدبرین یکی  از باغ‌های شیراز بوده که تبدیل به پارک شده است. این بوستان یکی از زیباترین بوستان‌های شیراز است و در چهار راه خلدبرین در کنار شورای اسلامی شهر شیراز قرار دارد.

 


 

4. مراکز خرید و بازارهای شیراز 

 

بازار وکیل شیراز :

جاهای دیدنی شیراز

یکی دیگر از شاهکارهای معماری و بي‌مانند دوران زندیه است. این بازار در حدود سال‌های 1180 هجري قمري به سبک بازار قیصریه لار (که مربوط به دوران صفویه است) ساخته شده است. راسته غربی چهارسوق (محل تقاطع دو رشته تاق بزرگ را چهار سوق مي‌نامند) دارای 10 جفت مغازه است و در قدیم به نام بازار«ترکش‌دوزها» معروف بوده اما در حال حاضر مرکز فروش انواع فرش‌های نفیس ایرانی است. راسته شرقی که در شرق چهار سوق قرار دارد، دارای 19 جفت مغازه است و در گذشته به نام بازار «علاقه‌بندان» معروف بوده است اما هم اکنون مرکز فرش و مغازه‌های عطاری است. دسته دیگری نیز از شاخه جنوبی چهار سوق به طرف غرب و موازی بازار ترکش‌دوزها امتداد می‌یابد و از جلوي مسجد وکیل بیرون می‌زند که این قسمت را در گذشته بازار «شمشیرگرها» می‌ناميدند. این بازار دارای 10 زوج مغازه است و در سمت شمال آن نیز «کاروانسرای فیل» قرار گرفته است. بازار وکیل دارای 74 تاق ضربی و خوش سیماست که سقف دراز بازار را پوشش می دهند و از بیرون چشم‌انداز جالبی همانند کوهان شتر را پدید آورده‌اند. ارتفاع بیش از 10 متر سقف و نورگیری تاق‌ها که در زمستان هوای بازار را گرم و در تابستان خنک نگه می‌دارند، از دیگر ویژگی‌های این بازار است.

آدرس : شيراز- خيابان طالقاني- ضلع شرقی میدان شهدا

 

بازار حاجی شیراز :

یکی از قدیمی ترین بازار های شهر شیرازبا قدمت ۱۰۰۰ ساله . در این بازار ا اجناس مختلفی از جمله پوشاک محلی و سنتی، صندوقچه، ترمه، محصولات خشکبار، لوازم بهداشتی، لوازم خیاطی، پارچه های رنگی، دیگ و پایه و… برای خرید وجود دارد . خود بازار نیز جز جاذبه های تاریخی است.

آدرس: خیابان لطف علی خان زند –  بعد از سه راه طالقانی

 

سرای مشیر شیراز :

سرای مشیر جز بازارهای قدیمی شیراز است که به نام سرای گلشن نیز شناخته می شود و ساخت آن مربوط به دوره ی قاجار می باشد.این مکان یکی از مراکز مهم تولید و عرضه ی صنایع دستی از جمله صنایع خاتم سازی و معرق، حکاکی و قلم زنی روی مس و برنج، حکاکی و تراش سنگ های قیمتی، ساخت زیورآلات دست ساز سنتی نقره و طلا و گبه بافی به شمار می رود.

آدرس: جنوب بازار وکیل

 

مجتمع  تجاری خلیج فارس شیراز :

مجموعه خلیج فارس با ۵۰۰ هزار مترمربع زیربنا به‌عنوان بزرگترین مجتمع در ایران به شمار می رود . بخش های مختلفی در این مجموعه وجود دارند از جمله :  ۲۵۰۰ واحد تجاری ، بزرگترین هایپرمارکت ایران ، شهربازی ، سینما ، رستوران ها و کافی شاپ های متعدد ، سالن ورزشی، استخر، سونا و جکوزی ، هتل ۵ ستاره و سالن پذیرایی

آدرس: محور شمالی شیراز به سپیدان و در ابتدای ورودی شهر جدید صدرا

 

مجتمع تجاری بزرگ زیتون فارس :

مرکز خرید و مجتمع تجاری، تفریحی زیتون، مجتمعی ۱۲ طبقه که دارای امکانات  : ۴۰۰ واحد تجاری ، سینما سه بعدی ،  شهربازی ، انواع رستوران ها و کافی شاپ و فضای سبز و پارک تفریحی در محوطه مجتمع می باشد.

آدرس: چهار راه پارامونت – مجاورت خط ۲ ایستگاه مترو

 

برخی دیگر از پاساژها و مراکز خرید  شیراز با آدرس :

 

مجتمع تجاری ستاره فارس ،آدرس : خیابان عفیف آباد

مجتمع تجاری حافظ ، آدرس : خیابان عفیف آباد   مرکز انواع برندها و مارک های معروف

مجتمع تجاری الماس ، آدرس: چهارراه ملاصدرا ،مرکز  انواع مختلفی از پوشاک زنانه، مردانه و لباس مجلسی

مجتمع تجاری تفریحی آفتاب فارس ، آدرس: بلوار معالی آباد

مجتمع های تجاری آناهیتا ، مرکز خدمات در زمینه ی موبایل و کامپیوتر  ، آدرس مجتمع آناهیتا ۱ : خیابان ملاصدرا – نبش خیابان خلیلی ، آدرس مجتمع آناهیتا ۲ : خیابان قصردشت نرسیده به چهارراه ملاصدرا

مرکز خرید پی سی سنتر (PC Center) ،آدرس: خیابان ملاصدرا، کوچه ۲ ،مرکز تهیه قطعات کامپیوتر و لوازم جانبی

مرکز خرید شهر شب  ، آدرس: بلوار کریم خان زند  ،مشهور به داشتن اجناس باکیفیت و قیمت مناسب

مجتمع تجاری سپهر  ، آدرس: چهارراه خیرات ، مشهور به دلیل داشتن نمای خاص و معماری جالب

مجتمع تجاری – تفریحی هامون  ، آدرس: بلوار ستارخان – نرسیده به خیابان عفیف آباد

 


 

شهر شیراز دارای جاذبه های بسیاری می باشد ، اگر شما شیرازی هستید و یا به شیراز سفر داشتید و جاذبه مهم دیگری می شماسید که در این مطلب معرفی نشده است از طریق نظرات با دیگران به اشتراک بگذارید .

این مطلب چقدر مفید بود؟

برای امتیاز دادن به آن روی ستاره ها کلیک کنید!

میانگین امتیاز 4.4 / 5. تعداد آرا: 85

تاکنون رأی داده نشده ! اولین کسی باشید که این مطلب را ارزیابی می کنید

اگر این پست را مفید یافتید ...

ما را در اینستاگرام دنبال کنید!

مطالب مرتبط

تعطیلات عید نوروز بهترین فرصت برای دید و بازدید و سفر است که شما می‌توانید یک تجربه متفاوت را در این ایام خلق کنید. در سال نو با بوی خوش بهار و طبیعت بکر و زیبا همراه شوید و با سفر به شهرهای زیبای ایران این شادی را با دیگران هم قسمت کنید. عید کجا […]

کاشان شهری تاریخی است و در ۲۰۰ کیلومتری مرکز استان اصفهان واقع شده است . کاشان شهری کویری در دامنه رشته کوه های مرکزی است که از سمت شرق با کویر مرکزی هم‌مرز است. زمستان‌های سرد و تابستان‌های گرم و خشک دارد و بهار و پاییز آن معتدل است.   باغ فین کاشان مطالب مرتبط […]

باغ شازده ماهان به معنای باغ شاهزاده یک باغ ایرانی تاریخی است که در نزدیکی (6 کیلومتری) ماهان در استان کرمان ایران واقع شده است. باغ دارای مساحت 5.5 هکتار با شکل مستطیل و دیواری دور آن است. از یک سازه ورودی و دروازه در انتهای اخر باغ و یک سازه مسکونی دو طبقه در […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طراحی و سئو توسط مدل سایت | کلیه حقوق مطالب برای وبسایت مجله جاذبه ها محفوظ می باشد .