استان کهکیلویه و بویر احمد در جنوب غربی ایران واقع شده است و مرکز این استان شهر یاسوج می باشد. استان کهگیولویه و بویر احمد یکی از استانهای زیبای کشور می باشد که به سرزمین چهار فصل شهرت یافته و این استان دارای هشت شهرستان ( بویراحمد ، دنا ، گچساران ، کهگیلویه ، بهمئی ، باشت ، چرام و لنده ) می باشد. در شرایطی که برخی مناطق سردسیری کهگیلویه و بویراحمد پوشیده از برف است در فاصله ۱۰۰ کیلومتری طبیعت مناطق جنوبی این استان سرسبز در چشم بازدیدکنندگان چشمنوازی میکند.
۱- جاهای دیدنی یاسوج
شهرستان بویراحمد ( یاسوج) با مرکزیت یاسوج ۶/۲۲ درصد از مساحت کل استان را در بر گرفته است. شهرستان بویراحمد در منطقه سردسیری واقع شده است. یاسوج مرکز این شهرستان در میان جنگلهای بلوط محصور است. رودخانه بشار از وسط این شهر می گذرد و آبشار زیبایی از کنار شهر می گذرد و آبشار زیبایی در کنار شهر قرار دارد.
*** تنگ تا مرادی :
این تنگ در ۵۰ کیلومتری غرب یاسوج در مسیر جاده دهستان سپیدار واقع شده است ودارای آبشاری زیبا وحوضچه های فراوان وخزه های زیبا می باشد. بهترین فصل بازدید گردشگران از ابتدای بهار و تابستان است.این منطقه دارای ۱۵ آبشار می باشد.
آدرس آبشار تنگ تامرادی: در فاصله ۵۵ کیلومتری از شهر یاسوج واقع شده است.
*** مجتمع ویلایی یاسوج :
این مجتمع با چشم اندازی زیبا مشرف بر شهر است و دارای ۴۰ سوئیت و ۸۰ تخت و همچنین چایخانه سنتی،رستوران و زمین بازی ،پذیرای مهمانان بیشماری از سراسر کشور است.
*** پیست اسکی دنا :
این پیست در یکی از مناطق بکر کوهستانی یاسوج جنب منطقه آب نهر کاکان به فاصله ۱۸ کیلومتری شهر یاسوج واقع شده است که طول این پیست ۶۰۰ متر و عرض آن ۱۵۰۰ و همچنین دارای خوابگاه و رستوران است و بهترین و جالبترین تفریح در فصل زمستان برای خانواده ها به شمار می آید. این پیست واقع در گردنه “باباحسن” مکانی دل انگیز برای ورزشهای زمستانی است.
*** آبشار یاسوج :
این آبشار که ارتفاع آن تقریباً به طول ۱۰ متر است یکی از مهمترین جاذبه های طبیعی وتوریستی استان کهگیولویه و بویر احمد است . صفا وطراوت باغها و گلهای معطر اطراف آن وهمچنین آب وهوای طبیعی وسالم آن باید لذت برد. در کنار این آبشار پارک جنگلی آبشار با امکانات اقامتی پذیرای میهمانان می باشد.
آدرس : آبشار یاسوج در فاصله ۳ کیلومتری شمال شهر یاسوج واقع شده ودارای جاده دسترسی آسفاله بوده واز ابتدای نوروز تا اواخر مهر ماه فصل مناسبی جهت تفریح می باشد.
*** تنگ گنجه ای :
این تنگه در دره ای میان کوههای سر به فلک کشیده و پوشیده از جنگلهای تنومند بلوط و چنار در دره ای زیبا وسحر انگیز قرار گرفته است که آواز خوش پرندگان همراه شرشر جریان رودخانه وهوای لطیف وخنک آرامش بخش روح انسان می باشد در این مکان طبیعی اردوگاه تفریحی وامکانات اقامتی کوتاه مدت مهیا شده است در فصول بهار و تابستان جاذبه خاص خود را دارا است.
آدرس : در فاصله ۱۶ کیلومتری شمال شهر یاسوج در مسیر جاده یاسوج به سی سخت واقع شده است.دارای جاده دسترسی آسفالته اصلی می باشد وفصول بهار وتابستان بهترین زمان بازدید از این مکان می باشد
*** تنگ مهریان :
دارای هزاران چشم انداز طبیعی ودل انگیز ، در این تنگه امکانات اولیه اقامت موقت برای گردشگران مهیا شده است.
آدرس : در فاصله ۸ کیلومتری شمال شرق شهر یاسوج در مسیر جاده یاسوج به اقلید
*** دریاچه مور زرد زیلایی :
مساحت این دریاچه ۱۴ هکتار است. حداقل عمق آن ۷ متر وحداکثر آن ۱۴ متر است. این دریاچه در تنگه ای واقع شده که اطراف آن را کوه هایی از جنس سنگ آهک پوشانده شده . تعدادی از آبزیان در این دریاچه به حیات خود ادامه می دهند که ماهی کپور معمولی از مهمترین آنهاست.
آدرس : در۱۳۵ کیلومتری شمال غرب یاسوج ودر ارتفاعات ۲۱۸۰ متری از سطح دریا قرار دارد.
*** پارک جنگلی یاسوج:
این پارک جنگلی که با ۸۰ هکتار وسعت بزرگترین پارک جنگلی در جنوب کشور است که در شمال شهر یاسوج قرار دارد و پوشیده از درختان بلوط، بادام کوهی، ارزن، کیکم و بنه است.
*** دریاچه سد شاه قاسم:
این دریاچه زیبا تابلویی زیبا از آبی آب و سبزی جنگلهای بلوط را ترسیم کرده است.
آدرس : در پنج کیلومتری جنوب شهر یاسوج قرار دارد.
آبشار بزرگ و معروف مارگون در مرز دو استان کهگیلویه و بویراحمد و فارس قرار دارد. این آبشار در شرق یاسوج و در کنار روستای مارگون واقع شده است. این آبشار بسیار بلند و به دلیل قرار گرفتن درداخل تنگه زیبای مارگون و تعدد رگههای آبشاری که به درون دره و مسیر رودخانه میریزند و همچنین به دلیل پوشش جنگلی و درختانی که در اطراف آبشار وجود دارد ، از دیگر آبشارهای این استان معروفتر است. درپیرامون این آبشار علاوه بر جریان رودخانهها و چشمهها ، زیباییهای طبیعی دشتهای مملو از لاله واژگون و گلهای رنگارنگ ختمی و دیگر گلهای وحشی ، منظرهای بدیع پدید میآورند که دیدار از آن را به خاطرهای فراموش نشدنی تبدیل میکنند.
آدرس : فاصله تا مرکز استان ۸۰ کیلومتر ، کوه آب نهر این کوه در فاصلهٔ ۹ کیلومترى شمال شرقى یاسوج و در جنوب روستاى چشمه چنار با ارتفاع ۳۲۲۰ متر قرار گرفته است.
۲- جاهای دیدنی شهر بهمئی
این شهرستان که نو پا ترین شهرستان استان نیز می باشد در غرب استان واقع شده است. از شمال به شهرستان ایذه (خوزستان)، از غرب به رامهرمز (خوزستان)، از شرق به کهگیلویه و از جنوب به شهرستان بهبهان (خوزستان) محدود می شود. مرکز این شهرستان شهر لیکک است. دریاچه آب الوان بهمئی یکی از مهمترین مناطق جذب توریست در این شهرستان است.
*** تالاب و دریاچه برم الوان:
در۴۰ کیلومتری شهر لیکک بهمئی، دهستان سرآسیاب یوسفی واقع شده است. آب آن دائمی است وارتفاع آن از سطح دریا ۱۱۰۰ متر می باشد. مساحت این دریاچه ۱۵ هکتار وحداقل عمق آب آن ۱۲ متر وحداکثر ۳۰ متر می باشد.
*** تنگ سروک :
با سنگ نوشتههای دوره الیمایی(اشکانی)، تنگ سروک؛ این تنگه به معنی محل سروهای کوچک در ۱۲ کیلومتری شهر لیکک قرار دارد، نقش زدن و نقش آفریدن بردل سخت سنگ، هنر رام کردن جسم های بی جان اما سرکش طبیعت است، نقوش برجسته تنگ سولک باقی مانده از حمکرانی اشکانیان یکی از چندین نقشی است که بر صفحه سنگ شده است. این نقوش در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال بهبهان، در شهرستان بهمئی قرار دارد و قدمت آن به ۲۹۹ میلادی یعنی به دوره اشکانی می رسد و منسوب به شاهزادگان الیمائی است.
۳- جاهای دیدنی شهر گچساران
این شهرستان با مرکزیت دو گنبدان ۷/۲۸ درصد از مساحت استان را در بر دارد. راه باستانی شوش به تخت جمشید و بیشابور از این شهرستان می گذشته و هم اکنون در مسیر شیراز به اهواز قرار دارد. آثار و بناهای تاریخی و زیارتگاهی همچون بی بی حکیمه خاتون به همراه چاه های متعدد نفت از ویژگی های این شهرستان است آب و هوای آن گرمسیری است و در اواخر فصل زمستان تا اردیبهشت ماه گل و گیاه فراوانی در نواحی محتلف آن می روید.
*** مارین:
روستای مارین از توابع بخش مرکزی شهرستان گچساران در ۳۲ کیلومتری شمال شهر گچساران و ۱۹۸ کیلومتری جنوب شرقی یاسوج قرار دارد . این روستا از شمال به کوه ولی گنج و از جنوب غربی به کوه کاردی محدود میشود. آب و هوای مارین در فصول بهار و پاییز ملایم و مطبوع ، در تابستان نسبتاً گرم و در زمستان سرد و خشک است. رودخانه شاه بهرام از شمال شرقی روستا عبور میکند. روستای مارین یکی از روستاهای تاریخی ایران است . راه سلطنتی شوش به تخت جمشید و بیشاپور (در دوره هخامنشیان) ، از هفت کیلومتری این روستا عبور میکرده است. موقعیت سوقالجیشی روستای مارین، در دوره هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان سبب احداث قلعههای متعدد راهبانی در حوزه نفوذ آن شده است.
*** امامزاده بی بی حکیمه :
بقعه امامزاده بی بی حکیمه منسوب به خواهر امام رضا(ع) در شهرستان گچساران به صورت طبیعی در دل کوه و در حفره ای محفوظ احداث شده که در طول سال و بخصوص در ایام نوروز زیارتگاه عده زیادی از سراسر ایران وحتی کشورهای حاشیه خلیج فارس است. در نزدیکی امامزاده چشمه آب گرمی وجود دارد که زائرین از آن برای شفا استفاده می کنند. این بقعه در ۱۰۰ کیلومتری جنوب غربی گچساران واقع گردیده ودارای جاده دسترسی آسفالته بوده وبهترین زمان زیارت وبازدید از این مکان زیارتی سیاحتی از ابتدای پائیز تا پایان فروردین (به لحاظ شرایط اقلیمی و هوای گرم) می باشد.
*** گردنه شلال دان:
منطقه ای بسیار سرسبز که در بهار چشم هر رهگذری را به طراوت و زیبایی خود جذب می کند. سرسبزی تپه ماهورهای باشت و گردنه شلال دان در شهرستانهای گچساران و باشت بسیار تماشایی است. از اماکن تاریخی این شهرستان نیز می توان به چهارطاقی خیرآباد و اثرباستانی “دو گور دوپا” اشاره کرد.
۴- جاهای دیدنی شهر چرام
*** باغ چشمه بلقیس :
این باغ در شهرستان کهگیلویه و در شهر چرام واقع شده است ویکی از مهمترین جاذبه های توریستی منطقه می باشد. زمین حاصلخیز منطقه باعث شده که از هر نوع درخت در این باغ پرورش یابد .باغ دارای چندین چشمه می باشد که از دهانه شمالی به باغ می ریزد وآب چشمه ها در جویبارهای مشبکی که با اصول معماری قابل توجهی تراس بندی شده به استخر زیبائی سرازیر می شود.
آدرس : این باغ در شرق شهر چرام به فاصله ۲ کیلومتری واقع شده است.
*** قلعه تاریخی روستای تل بابونه :
از چشمه زیبای بلقیس وآب زلال چشمه سیاه که بگذریم وارد روستای فشیان وبعد وارد روستای تل بابونه میشویم نرسیده به آن قلعه ای زیبا چشمها را به خود خیره میکند ،قلعه ای زیبا با معماری زیبای اسلامی که بر بام آن وارد میشوی طبیعت زیبا زمینهای حاصلخیز کشاورزی_کوههاو تپه های سر سبز_آسیاب ها ورودخانه وجود دارد که باعث شده هر ساله گردشگران زیادی از آن دیدن نماید.
*** منطقه توگبری :
تو گبری جای خیلی دوری نیست در فاصله ۲۰کیلومتری جنوب شرق شهرستان چرام چند پاره روستای نزدیک به هم قرار دارند که به انها توگبری گفته میشود این منطقه زیبا در دامنه کوههای کرک وکمبوس واقع شده ودارای جاذبه های گردشگری فراوان وطبیعتی بکر با مردمانی مهربان وساده زیست وبافتی عشایری ، کوچنده و اثاری به جای مانده از تاریخ بسیار کهن میباشد .
*** قلعه تاریخی چرام :
این قلعه تاریخی در شمال غرب و مشرف بر تپه ای ۱۲متری وگرد واقع شده که از همه طرف بر شهر چرام احاطه دارد در پایین قلعه حمامی زیبا با معماری زیبای اسلامی ایرانی بنا شده که زیبای خاصی وکم نظیری دارد.وارد قلعه که میشوی بنای زیبای اسلامی ایرانی آن چشمانت را مینوازد وبربام آن که میشوی طبیعت زیبا واطراف آن با زمینهای حاصلخیز کشاورزی وکوههای سرسبز اطراف آن چشم وروح را مینوازد.
۵- جاهای دیدنی شهر دنا
این شهرستان با مرکزیت شهر سی سخت است. سی سخت شهری سردسیری است که در دامنه قله دنا قرار گرفته و دارای آب و هوایی ییلاقی است. این شهر از شمال به لردگان، از شرق به سمیرم، از جنوب به شهرستان بویر احمد و از غرب به شهرستان کهگیلویه محدود می شود. چشمه ساران فراوان، قلل برفی و باغهای سیب و انگور جلوه خاصی به این شهر داده است.
*** دریاچه کوه گل سی سخت:
این دریاچه در شمال شرقی شهر سی سخت ودر حدود ۸ کیلومتری آن همچون نگین آبی انگشتری که اطراف آن را گلهای زرد نرگس، بنفشه وزنبق قرار گرفته. این دریاچه که در ارتفاعات دامنه نزدیک به قله کوه گل دنا واقع شده دارای جاده دسترسی آسفالته تا اردوگاه بوده ودقایقی کوهپیمایی این جاذبه زیبای خدادادی قابل رویت وبهره برداری است. در ضمن بهترین فصل بازدید گردشگران فصول بهار وتابستان بوده وزیبا ترین موقع آن در اردیبهشت است.
***چشمه میشی:
این چشمه در ۴ کیلومتری شمال شرقی شهر سی سخت قرار دارد. با عبور از میان تاکستانهای شهر سی سخت این چشمه با آبی گوار در تمامی فصول سال جاری است. این چشمه از پرآب ترین وخنک ترین چشمه ها بوده به آن را چشمه بشونیز می گویند. بهترین فصل بازدید فصول بهار وتابستان بوده ودارای جاده دسترسی آسفالته در مسیر کوه گل می باشد.
*** دشتک سی سخت:
در حدود ۴ الی ۵ کیلومتری غرب شهر سی سخت در دامنه کوه دنا دشتی سرسبز که نمایی از چهار قلعه اصلی دنا به نامهای قزل قلعه ، برج آسمانی، موره کل وقاش مستان برفراز خود دارد وهمچنین جاذبه ای زیبا ومکانی بسیار مناسب جهت تفریح گردشگران عزیز بوده وبهترین فصل بازدید فصول بهار وتابستان است.
*** منطقه حفاظت شده دنا :
یکی از زیبا ترین عناصر طبیعی استان کهگیلویه وبویراحمد منطقه حفاظت شده دنا می باشد. که دارای موزه ای بزرگ از تنوع گیاهان وجانوران وپدیده های طبیعی است. این منطقه کاملاً کوهستانی است .اختلاف ارتفاع در آن بالغ بر ۳۰۰۰ متر می باشد ودارای ذخایر آب فراوان وسرچشمه بسیاری از رودخانه های جنوب ایران است. علاوه برآن منطقه از نظر تنوع گونه های گیاهی ، خوراکی تزئینی بسیار غنی وبا اررزش می باشد. حیات وحش دنا در واقع سیمای تنوع جانوری زاگرس می باشد. انواع خرس، پلنگ وپرندگان ناب در این منطقه قرار دارند. بنا به دلایل اقلیمی وپدیده های با رز زمین شناحتی و اقلیمی مورد توجه پژوهشگران زیست شناسی وزمین شناسی است. این منطقه متصل به ضلع شمالی وغربی وشرقی باغ شهر سی سخت بوده وجاده دسترسی آسفالته تا شروع منطقه وجود دارد وبهترین زمان بازدید درفصل بهار وتابستان است.
*** روستای لما:
روستایی باستانی در کنار رودخانه بشار است که گورهای انسانی با قدمت سه هزار سال قبل از میلاد در آن کشف شده است.
۶- جاهای دیدنی شهر دهدشت :
این شهرستان با مرکزیت دهدشت است. از شمال به باغ ملک و ایذه و لردگان، از جنوب به گچساران، از غرب به بهمئی و از شرق به شهرستانهای بویر احمد و دنا محدود می شود. این شهرستان دارای دو نوع آب و هوای سردسیری و گرمسیری است. مزارع برنج و آثار و بناهای شهر تاریخی دهدشت از ویژگی های این شهرستان است.
*** شهر کهنه دهدشت:
این محدوده تاریخی که در کنار شهر جدید دهدشت قرار دارد و آن را بلاد شاپور نیز می نامند، با وسعت ۴۰ هکتار، قدمت تاریخی آن دستکم به دوران صفویه بر می گردد. این شهر که روزگاری پر رونق را پشت سر گذاشته دارای برج و بارو وارگ بوده که هم اکنون بخشهایی از آن باقی مانده است.شهر دارای آب و هوای گرمسیری است و معماری آن نیز از معماری عصر صفوی الهام گرفته است.
*** کوه نیل، روستاى آبماهی(دهدشت):
این کوه در فاصلهٔ ۳۰ کیلومترى شمال شرقى ده دشت و شرق روستاى آب ماهى شهرستان کهگیلویه قرار گرفته است. ارتفاع این کوه در حدود ۳۴۱۵ متر و سرچشمهٔ رودخانههاى تغار ، آب اسبکى ، مارون و لوداب مىباشد.
*** کوه هامى، روستاى کهریز(دهدشت):
کوه هامى در فاصلهٔ ۱۸ کیلومترى شمال شرقىدوگنبدان ودر شرق روستاى کهریز واقع شده است. ارتفاع این کوه حدود ۳۱۷۲ متر است. آب دیل و رودخانههاى شاه بهرام و روباشتى و آبریگون از این کوه سرچشمه مىگیرند. این کوهاز درهٔ رودخانهٔ خیرآباد واقع در شمال روستاى نازمکان شروع شده و رو به سوى جنوب شرقى تا راه اتومبیلروى نورآباد به دو گنبدان ادامه مىیابد. این کوه ازشمال غربى تا جنوب شرقى بهطول ۵۴کیلومتر کشیده شده است.
***حمام شرقی:
در داخل بافت تاریخی دهدشت، چهار گرمابه تاریخی قرار دارد که معروف ترین و شاخص ترین آنها، گرمابه ضلع شرقی است. این بنا تنها اثری است که در ساخت آن آجر به کار رفته، زیرا در ساخت دیگر بناها و آثار این بافت از سنگ و گچ استفاده شده است. حمام شرقی (حمام ارگ) در ضلع شرقی بافت تاریخی دهدشت و به فاصله ۵۰ متری از حمام محمد و ۱۰۰ متری از امامزاده معصوم واقع شده است. این بنای دوره اسلامی، در شهر تاریخی دهدشت و احتمالاً در دوره صفویه ساخته شده است. این بنا یک بنای عامالمنفعه و کاربرد بهداشتی داشته است. بنا همچون سایر حمامها از گرمخانه و رختکن تشکیل شده است. رختکن شامل محوطهای مستطیلشکل که از سه حوض فوارهای بسیار زیبا تشکیل شده است. این بنای تاریخی که به شدت تخریب شده، از سوی سازمان میراث فرهنگی در حال مرمت است.
*** حمام کهیار:
حمام تاریخی کهیار در غرب بافت تاریخی شهر دهدشت و در مجاورت کاروانسرا واقع شده است. بنا شامل گرمخانه، میان در و رختکن است و ورودی آن در بخش جنوبی تعبیه شده است. ورودی به شکل زیبا و با اجرای مقرنسکاری ساخته شده است. حمام تاریخی کهیار در مالکیت سازمان میراث فرهنگی است و ۱۲۰۰ متر مربع مساحت دارد. این بنا به شماره ۳۵۵۵ در فهرست آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده است.
*** حمام محمد:
بنای زیبا و تاریخی حمام محمد در ضلع شرقی بافت تاریخی شهر دهدشت و به فاصله اندکی از مسجد جامع شهر واقع شده است. بنا شامل گرمخانه، رختکن و بخش شاهنشین است. حمام محمد ۸۰۰ متر مربع مساحت دارد و یادگاری از دوران با شکوه صفویه است. این بنا به شماره ۶۳۰۳ در فهرست آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده است.
۷- جاهای دیدنی شهرستان لنده
شهرستان لنده یکی از شهرستان های دارای دو اقلیم آب و هوای سرد و گرم در استان کهگیلویه وبویراحمد است که دارای طبیعت زیبا و بکر است.وجود چشمه دائمی موگرمون که به بهشت گمشده جنوب ایران نیز معروف است از مهمترین و بی نظیر ترین جاذبه های گردشگری در بخش موگرمون از توابع شهرستان لنده است.
*** منطقه گردشگری دلی مهرجان
دلی مهرجان یکی از مکان های زیبا و گردش پذیر شهرستان لنده در استان کهگیلویه و بویراحمد است که به واسطه زیبایی ها و مناظر و چشم انداز های بکر و خدادادیش همه ساله پذیرای تعداد زیادی از گردشگران است. این منطقه گردشگری و زیبا در فاصله ۳۵ کیلومتری شهرلنده واقع شده است که برای رفتن به آن باید از روستای وحدت به سمت گرده کلات در جاده ای کوهستانی و پر پیچ و خم حرکت کرد.دلی مهرجان در منطقه ای کاملاً استراتژیک واقع شده است که سه کوه مهره، سیاه و سفید آن را احاطه کرده است که دارای آب و هوایی بسیار مطبوع می باشد.
۸- جاهای دیدنی شهر باشت
شهرستان باشت از شهرستان های جدیدالتاسیس به مرکزیت شهر باشت بوده که از شمال به شهر یاسوج، از جنوب به شهر گچساران، از شرق به شهر نورآباد ممسنی و از غرب به شهرستان چرام و دهدشت منتهی می شود. این شهرستان دارای آب و هوایی معتدل و مرطوب است
***منطقه گردشگری شلالدون
منطقه گردشگری شلالدون در هفت کیلومتری شهر باشت و مسیر ارتباطی جاده ترانزیت گچساران به شیراز قرار دارد. ،این منطقه با طبیعت سرسبز، دلانگیز و پوشش گیاهی جنگلی وسیع از تپه ماهورها و درههای زیبایی تشکیل شده است. در سالهای اخیر اداره کل میراث فرهنگی ،صنایع دستی وگردشگری استان با ایجاد کمپینگ، اقدامات تفریحی را برای میزبانی از گردشگران و مسافران فراهم کرده است.
این اثر تاریخی در ۷ کیلومتری شهرستان باشت در مجاورت روستاهای شوش و ده کند و حدود ۹۵ کیلومتری مرکز استان واقع شده است. دو ستون سنگی معروف به دوگور دوپا در سال ۱۳۷۹ به شماره ۲۹۸۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این دو ستون سنگی که از جنس سنگ آهکی شیری رنگ یکپارچه تراشیده اند، به احتمال زیاد میل استودان است که پیوسته مورد تحقیق مورخان، محققان و هر ساله گردشگران زیادی از آن دیدن می نمایند. این ستونهای سنگی تقریبا سالم و همچنان پا برجاهستند و بر بالای تپهای مشرف به دو روستای شوش سفلی و ده کند قرار دارد و ستونهایی که در فاصله ۵۰ سانتیمتری از هم قرار دارند و ستون شرقی دو متر و ستون غربی ۱۹۰سانتیمتر است . بنا به روایتی این دو ستون باقی ماندهٔ آتشکدهای است که به قبل از اسلام تعلق دارد. بررسیهای مقدماتی و اولیه نشان میدهد که فضا و شکل عمومی این ستونهای سنگی به ستونهای سنگی معابد مهری و میترائیسم (مانند ستونهای خورهه) شباهت نسبی دارند.
تشکر بابت مطالب جالبتون
ی مطلب لازم است عرض کنم که متاسفانه نادیده ماند در شهرستان بهمئی روستای مامازینب قرار دارد که آب آن از قدیم الایام از قنات تأمین میشد و این قنات با بی مهری مسؤلان در حال از بین رفتن است در صورتی که قدمت بالایی دارد.
تشکر